Anna: Vi fick äntligen hjälp att bli gravida

Vi fick inte IVF på grund av mitt höga BMI. Men Lotta fokuserade på den metabola orsaken till min övervikt och jag blev gravid – trots vikten.

Anna, 33 år, mamma till Ossian.

Vår dröm om ett gemensamt barn började våren 2017. Jag slutade med minipiller, köpte LH-stickor för att kartlägga min ägglossning och började dokumentera min temperatur i appen Natural Cycles. Men jag hade ingen ägglossning.

Efter ett år steg min frustration alltmer

Mina LH-stickor visade aldrig den glada gubben som indikerar att ägglossningen är på väg. Vi bestämde oss för att söka hjälp.

Väntetiden till gyn i Sundsvall var 5 månader lång och vi hade redan försökt bli gravida i 1,5 år. Jag kontaktade en privat klinik istället. Där blev vi fint bemötta och fick veta att ”allt såg bra ut”. Jag fick rådet att dra ner på kolhydraterna för att gå ner i vikt, och så att försöka själva några månader till.

Jag behövde nämligen gå ner till BMI max 32 (helst 30) för att vi skulle få ställa oss i IVF-kö. Det betydde minus 10-15 kg i mitt fall. Inte ”bara”, för mig, som kämpat med vikten i 15 år.

Jag började med lågkolhydratkost

Efter bara fem veckor med lågkolhydratkost så visade LH-testet den glada gubben. Jag fick ägglossning.

Jag började äta lågkolhydratkost och upptäckte att ägglossningar började komma då och då. Jag kämpade, men viktnedgången gick alldeles för långsamt och jag blev mer och mer frustrerad.

Kanske stress blockerar min viktminskning och gör så att jag inte blir gravid, tänkte jag. Vi hade vänner som gick på akupunktur och jag tänkte att det kanske kan hjälpa mot min stress också. Jag läste på om akupunktur och infertilitet, dess fördelar och vinster.

Så hittade jag en artikel om Lotta som studerade kinesisk akupunktur med inriktning mot smärta, stress och fertilitet – och jag kände direkt att det här var något för mig!

Jag skrev till Lotta och vi hade ett långt telefonsamtal.

”Det kan inte bara vara vikten i sig…”

Det var en sådan lättnad att få höra de orden att jag blev tårögd, detta då sjukvården ofta bara sett min vikt som enda fel och inget annat.

Lotta misstänkte att min fertilitet påverkades mer av den bakomliggande orsaken till att jag lätt går upp i vikt, än själva vikten i sig – eftersom ägglossningen kom igång efter bara 5 veckor på lågkolhydratkost.

Vi bestämde träff. Lotta berättade om helhetskonceptet med akupunktur, kost och livsstilsmedicin som hon arbetar efter. Vi var beredda att satsa!

Konceptet kändes helt rätt för oss

Efter mer än två år med ofrivillig barnlöshet var det väldigt skönt att få vila under någon annans vägledning och få en projektledare som sa vad jag/vi skulle göra.

Jag skulle besöka Lotta en gång per vecka för akupunkturbehandling.

Jag skulle äta naturlig lågkolhydratskost, lägga till specifika vitaminer och mineraler, skippa alkohol och tobak (vi hade båda slutat snusa våren 2018) samt fortsätta dokumentera min temperatur i appen varje morgon.

Jag har aldrig gillat att äta onödiga mediciner, så Lottas helhetskoncept kändes som ett naturligt steg innan en eventuell IVF-behandling. Och Lottas fokus var ovärderligt, för min väg var inte rak.

Min väg var inte rak

Jag var nålrädd. Men när min temperaturkurva blev mer optimal i kombination med en bättre cykel och ägglossningarna kom mera regelbundet, då kändes det såklart lättare.

Jag var beredd att bli vän med nålar trots att jag är nålrädd. Lotta var väldigt förstående och hjälpte mig att arbeta bort det.

Att hålla kosten var inte heller lätt alla dagar. Lotta peppade på bästa sätt och fokuserade på vad som är rätt kost – istället för att lägga fokus på förbud.

Ett vinnande koncept för mig, som gillar det där lilla söta till helgen, var att LCHF-baka. Även här var Lotta en inspiration.

Gravid i nionde månaden

När jag skriver det här är jag gravid i nionde månaden och går på förlossningsföreredande akupunktur hos Lotta.

Lyckan är total och vi kan inte vänta på att få träffa den lilla killen som skapats i mig tack vare all hjälp, kunskap och stöttning som vi fått av Lotta – tack vi är dig evigt tacksam!

%d bloggare gillar detta: