Kinesisk Medicin

De gamla Kineserna talade om att ”Nära Livet” – Yang Shen. Att leva på så vis att man stödjer hälsa och läkning.

Att äta hälsosam kost, att ha en balanserad livsstil, att träna sitt mentala sinne och bearbeta sina känslor, att odla bra värderingar och beteenden, och att leva i harmoni med naturen.

Man utvecklade också ett antal tekniker för att sköta om sin hälsa och behandla sjukdom.

Tekniker inom Kinesisk Medicin

Akupunktur är den mest kända tekniken i Kinesisk Medicin, men det finns fler.

Tekniker inom Traditionell Kinesisk Medicin (TKM/TCM):

 • akupunktur
 • moxa (värmebehandling),
 • koppning (sugkoppar),
 • Tuina (massage),
 • kostlära enligt Kinesisk Medicin,
 • Qi gong (meditativ och stärkande rörelseträning ”kinesisk yoga”),
 • örtmedicin.

Vissa arkeologiska fynd tyder på att man praktiserat Kinesisk Medicin mellan 3 500 och 5 000 år tillbaka i tiden. Det gör den kinesiska medicinen till världens äldsta och mest bevarade sjukvårdssystem.

På många kinesiska sjukhus behandlas patienten med både kinesisk och västerländsk medicin.

Personanpassade behandlingar

Kinesisk Medicin behandlar bakomliggande orsaker till dina besvär, och stöttar kroppen att läka sig själv.

Den skiljer sig ifrån västerländsk medicin genom att varje behandling anpassas individuellt efter dig som patient. Din behandling kan alltså vara annorlunda än den som en annan person får, som har samma problem.

Fyra Nyckelprinciper

I Kinesisk Medicin finns en helhetssyn på människan; hennes liv, omgivning, hälsa och läkning – allt hänger ihop.

1. Din kropp är en helhet. Varje enskild del och struktur i din kropp är en integrerad och nödvändig del av en helhet. Tillsammans med ditt mentala sinne, dina känslor och din vitalitet utgör din fysiska kropp ett komplext sammanhängande system, som drivs av själva livets kraft.

2. Du är helt och hållet sammanlänkad med naturen. Du är en del av naturen och förändringar i naturen reflekteras alltid i din kropp.

3. Du har en medfödd förmåga att läka naturligt. Naturen har en återuppbyggande förmåga, och det har du också eftersom du är en del av naturen. Ibland kan det verka som om den läkande förmågan är förlorad eller svår att få tillgång till, men i de allra flesta fall är den inte helt borta.

4. Förebyggande är det bästa botemedlet. Din kropp visar hela tiden tecken på din hälsostatus. Men tyvärr, så är det vanligt att vi ignorerar dessa tidiga tecken eller symtom ända tills någonting mer komplicerat uppstår. Kinesisk Medicin lär oss att lyssna på och tolka vad din kropp visar tecken på.

Diagnosmetoder

 • anamnes; fråga patienten om symtom, fysiska/känslomässiga företeelser och vanor.
 • inspektion av hudfärg, färg på ögonvitor, naglar, andedräkt, andningsljud, röst, doft, kroppshållning, vital utstrålning etc.
 • inspektion av radialisartärens puls i handlederna; pulsationens fart, slagstyrka och vågform, samt blodkärlets form, hårdhet och djup.
 • inspektion av tungans färg, form/struktur och beläggning.
%d bloggare gillar detta: