Naturlig lågkolhydratkost

Det kan vara svårt att förstå att kosten påverkar värk, hud, sömn, hormoner, blodtryck, stress, utmattning, depression, immunförsvar, sköldkörtel och många andra besvär som inte känns ”i magen”.

Näringstät mat som mättar bättre – är grunden till all hälsa, fertilitet och självläkning. På Liviakliniken anpassar vi kosten utifrån din hälsoprofil, vad du tycker om och vad du vill uppnå.

Kostkunskap från modern Funktionsmedicin på evolutionär grund och Kinesisk Medicin, kombineras med varandra.

Vi gör det enkelt

Liviakliniken använder en enkel tallriks- och handmodell för dig att beräkna mängden mat och dess fördelning med – utan att varken väga eller räkna.

Vem behöver lågkolhydratkost?

Ju mer besvär du har, desto mer återhållsam med kolhydrater behöver du ofta vara.

Var försiktig med kolhydrater,
om du inte är:

  • ung
  • smal
  • frisk (det vill säga utan högt blodtryck, magbesvär, migrän, nedstämdhet, onda leder eller annat)
  • fysiskt aktiv

Du som är ung, smal, frisk och fysiskt aktiv (uppfyller alla punkter) behöver inte alls hålla dig inom ramarna för lågkolhydratkost. Du kan istället fokusera på långsamma näringsrika kolhydrater i fri mängd.

Källa: DietDoctor.se

Mindre kolhydrater, mer näring

Våra kroppar och hjärnor är fortfarande stenåldersmänniskor. Gjord för en miljö där socker är en bristvara.

Med naturlig lågkolhydratkost äter vi mer av det vi ursprungligen är gjorda för, och mindre av det som inte är naturligt för oss.

Basen är i grova drag grönsaker, ägg, fisk/kött och naturligt fett. Vi utesluter mycket av det socker, den stärkelse och de märkliga tillsatser som vi är vana vid i maten idag. Naturlig mat för arten människa, helt enkelt.

Positiva effekter

Den moderna världens stora problem idag är metabola besvär såsom högt blodtryck, fetma, låggradig inflammation, sköldkörtelproblem och diabetes. Hur stor betydelse kosten har för att förbättra dessa tillstånd, kan inte nog betonas.

Lågkolhydratkost har visat sig ha en rad positiva effekter:

Källor: CNY fertilitetskliniker, USA och Diet Doctor.

En del hälsoförbättringar kan inte mätas i några prover. Trots detta kan de märkbart påverka hur olika personer som äter ketogent eller liberalare LCHF både ser ut och mår. Några exempel:

Källa: DietDoctor.se

Idag äter många av oss undermålig kost. Genom att till exempel ersätta riktig lagad mat till lunch och/eller middag, med en tallrik fil och musli, nudlar, varma koppen eller en smörgås. Det vill säga massor med socker och stärkelse, ofta hopplöst näringsfattigt.

Näringstäta kolhydrater

Både socker och stärkelse är kolhydrater. Med lågkolhydratkost äter vi kolhydrater med mycket näring i.

De kommer främst från färgglada grönsaker, blad, hela den fantastiska kålfamiljen, frön, nötter, bär och en mindre del rotfrukter. Kanske också mejerier och lite baljväxter. Det beror på vem du är.

20 gram kolhydrater i en näringstät måltid jämfört med i ett näringsfattigt bröd.
På den vänstra tallriken finns massor av näring per kolhydrat – på den högra mycket sparsamt.  Bild: DietDoctor.se

Potent protein

Fullvärdigt protein är mycket viktigt för vår hälsa. Liviakliniken följer Diet Doctors rekommendationer för proteinintag. Ett intag som är tillräckligt för att orka förbättra sin hälsa.

Det är dessutom viktigt att du får i dig tillräckligt med B12, K2 och hemjärn – utan att mängden kolhydrater, oxalsyra eller omega 6 skjuter i höjden.

Fina fetter

Det är en myt att man hejdlöst ska vräka i sig fett när man äter lågkolhydratkost. Mängden fett ska, liksom allt annat, anpassas till dina behov.

Fettet i vår kost kommer från både växter och djur. Huvudfunktionen är att förse kroppen med energi, men fettet har även en mängd andra viktiga roller:

  • Att hjälpa till att ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K
  • Reglera inflammation och immunförsvar
  • Tillverkning av könshormoner
  • Hålla dina celler friska, inklusive hud- och hårceller
  • Hjälpa till att hålla dig mätt och nöjd

I mesta möjliga mån äter vi naturliga oprocessade fetter, t ex fett från kött och fisk, kallpressad olivolja, riktigt smör, ghee, ekologisk kokosfett (inte silverpaketen, det är härdat), avocado, nötter och liknande.

Undvik kemiskt processade oljor

Vi undviker vegetabiliska oljor från frön. Den oljan är kraftigt kemiskt behandlad med lösningsmedlet Hexan och oigenkännbar för våra kroppar.

Exempel på kraftigt kemiskt behandlade fetter är margarin, härdade/”varmpressade” oljor, såsom fröoljorna solrosolja, matolja, tistelolja, majsolja, varmpressad rapsolja, frityrolja mm.

Varmpressade fröoljor är vad många ”nyttiga” mjölk- och köttersättningsprodukter, restaurang- och färdigmat innehåller.

Vem kan äta lågkolhydratkost?

Lågkolhydratkost fungerar utmärkt för de allra flesta så länge man äter rikligt med grönsaker och inte blir för extrem åt något håll.

Ulrika Davidsson, kostrådgivare, kokboksförfattare och matkreatör.

Länkar

%d bloggare gillar detta: